ŠPAGETY S ČOČKOVOU BOLOŇSKOU OMÁČKOU

30
2

Suroviny

  • 200 g špaget
  • 1 střední cibule
  • 120 g cherry rajčat
  • 1 střední mrkev
  • 400 g krájených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tomatového protlaku
  • 240 g vařené nebo sterilované zelené čočky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrst sekané čerstvé bazalky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Špagety uvaříme v osolené vodě dle návodu. V pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje. Do pánve přidáme cibuli i mrkev nakrájenou na kostičky a několik minut opékáme. Osolíme a přidáme jeden decilitr vody či zeleninového vývaru. Přidáme také půlená cherry rajčátka, prolisovaný česnek a tomatový protlak. Vaříme, dokud se tekutina nezredukuje.

Do pánve přidáme plechovku rajčat a čočku. Společně dusíme přibližně deset minut. Nakonec vmícháme bazalkové lístky a dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme společně se špagetami a lístkem čerstvé bazalky.

Tento chutný recept vznikl ve spolupráci s odbornicí na zdravou výživu, MuDr. Danielou Lilling.