POLENTOVÁ PIZZA SE ZELENINOU

50
2

Suroviny

  • 130 g instantní polenty
  • 1 malá cuketa
  • 1 střední žlutá paprika
  • 1 střední červená cibule
  • 4 větší žampiony
  • 120 g cherry rajčat
  • 6 lžic tomatového pyré
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g černých oliv Kalamata
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžička sekané bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

V hrnci přivedeme k varu 500 ml osolené vody společně s provensálským kořením a lžící olivového oleje. Postupně přisypáváme polentu a rychle mícháme, aby nevznikly hrudky. Vaříme několik minut do zhoustnutí kaše. Plech vyložíme pečicím papírem a z uvařené polenty na něj rozetřeme dvě menší placky.

Pro přípravu omáčky rozmícháme tomatové pyré s prolisovaným česnekem, solí a sekanou bazalkou. Obě placky rovnoměrně potřeme rajčatovou směsí.

Žampiony a cuketu nakrájíme na plátky, cibuli na půlkolečka a papriku na proužky. Vše dohromady zprudka opečeme na rozpálené pánvi se lžící olivového oleje. Dle chuti osolíme a opepříme. Zeleninovou směs rovnoměrně rozdělíme na polentové placky. Nakonec poklademe plátky cherry rajčat a oliv. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut.

Tento chutný recept vznikl ve spolupráci s odbornicí na zdravou výživu, MuDr. Danielou Lilling.