MRKVOVÁ POLÉVKA & BRAMBORÁKY SE ZELÍM

60
4

Suroviny

„Polévka:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 4 mrkve
  • 150 g brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř a sůl dle chuti
  • petrželová nať

Bramboráky:

  • 300 g brambor (4 ks)
  • 200 g kysaného zelí
  • 2–4 stroužky česneku
  • 2–4 lžíce hladké mouky
  • 1–2 lžíce cukru
  • majoránka a sůl dle chuti
  • řepkový olej“

Postup

„Mrkve nastrouháme a restujeme na olivovém oleji přibližně deset minut. V hrnci si připravíme zeleninový vývar, do kterého přidáme mrkev a brambory nakrájené na menší kostky. Vaříme dvacet minut, následně přidáme sůl a pepř. Zamícháme a necháme povařit na mírném ohni přibližně pět minut.

Oloupeme brambory, nastrouháme je a osolíme. Následně je necháme dvacet minut odstát, aby pustily vodu. Ze zelí vymačkáme přebytečnou šťávu a posekáme jej nožem. Přidáme cukr a špetku soli. Nastrouhané brambory zamícháme se zelím, s rozmačkaným česnekem a majoránkou. Podle potřeby přidáváme mouku. Smažíme na řepkovém oleji deset minut z každé strany nebo pečeme v troubě při teplotě 180 °C .“