KAPUSTOVÉ KARBANÁTKY S BRAMBOROVO-KVĚTÁKOVOU KAŠÍ

60
2

Suroviny

Kapustové karbanátky:

  • 300 g kapustové hlávky
  • 180 g vařených nebo sterilovaných bílých fazolí
  • 125 g silken tofu
  • 1 lžíce cizrnové nebo pohankové mouky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého lněného semínka
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • bylinková sůl a pepř dle chuti

Bramborovo-květáková kaše:

  • 400 g brambor
  • 250 g květáku
  • 80 ml neslazeného rostlinného mléka
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 20 g Flora Original
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Pro přípravu karbanátků rozehřejeme troubu na 180 °C. Fazole rozmačkáme vidličkou na hrubou kaši. Kapustu rozebereme na jednotlivé listy, které následně krátce spaříme v hrnci s vroucí osolenou vodou. Spařenou kapustu nasekáme nadrobno a smícháme s rozmačkanými fazolemi. Do směsi přidáme také silken tofu, lněné semínko, lžíci mouky, citronovou šťávu a prolisovaný stroužek česneku. Vidličkou vše důkladně promícháme.

Směs dochutíme lahůdkovým droždím, solí a pepřem. Namočenýma rukama vytvarujeme šest karbanátků, které pečeme ve střední části trouby přibližně 20 minut. V polovině doby pečení karbanátky obrátíme.

Pro přípravu kaše uvaříme oloupané a nakrájené brambory společně s růžičkami květáku ve slané vodě doměkka. Uvařené brambory s květákem slijeme, přidáme sójové mléko i Floru Original a rozšťoucháme. Přimícháme také lžíci lahůdkové.

Tento chutný recept vznikl ve spolupráci s odbornicí na zdravou výživu, MuDr. Danielou Lilling.