HOUBOVÁ PAŠTIKA S OLIVAMI A CELOZRNNOU BAGETKOU

40
4

Suroviny

  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 450 g portobella
  • 140 g slunečnicových semínek
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky houbového koření
  • šťáva z 1 citronu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžíce sekané hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce sekaného tymiánu
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • sůl a pepř dle chuti
  • zelené olivy a 4 celozrnné bagety k servírování

Postup

Slunečnicová semínka si předem na jednu hodinu namočíme do vody, budou se pak lépe mixovat. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm přibližně pět minut cibuli nakrájenou na kostičky. Poté přidáme česnek, houby nakrájené na kostky i houbové koření. Lehce osolíme a přidáme obě větvičky rozmarýnu. Opékáme na středním ohni, dokud nejsou houby měkké a voda odpařená. Poté sejmeme z plotny a necháme chladnout. Větvičky rozmarýnu vyjmeme a vyhodíme.

Slunečnicová semínka slijeme a spolu se všemi zbývajícími ingrediencemi je vložíme do větší mixovací nádoby. Přidáme i zchladlé houby a po pulzech směs mixujeme v jemnou pastu. Hotovou paštiku přendáme do vhodné uzavíratelné nádoby a necháme odležet v lednici několik hodin. Servírujeme s čerstvým pečivem a dobrými olivami. Paštika je výborná nejen ke svačině a do sendvičů, ale i jako předkrm.

Tento chutný recept vznikl ve spolupráci s odbornicí na zdravou výživu, MuDr. Danielou Lilling.