DÝŇOVÝ GULÁŠ SE SÓJOVÝM MASEM A PEČENÝMI BRAMBORAMI

60
2

Suroviny

Dýňový guláš:

  • 1 menší cibule
  • 300 g střední dýně hokaido – pouze dužina
  • 50 g sójových nudliček
  • 150 g brambor nastrouhaných najemno
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžíce tomatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce Tamari omáčky
  • zeleninový vývar dle potřeby
  • sůl a pepř dle chuti

Pečené brambory:

  • 500 g brambor (4 ks)
  • 2 menší cibule
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Sójové nudličky v sítku několikrát prolijeme vroucí vodou a necháme okapat. Poté je vaříme ve slanějším zeleninovém vývaru dochuceném lžící sójové omáčky. Když jsou nudličky měkké, slijeme je, necháme zcela vychladnout v sítu a poté z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na kolečka, dýni nakrájíme na kostky přibližně 2 × 2 cm. Na pánvi s olivovým olejem opečeme cibuli, česnek i sladkou papriku. Restujeme také tomatový protlak a přilijeme zeleninový vývar tak, aby byla zelenina ponořená. Za průběžného míchání vaříme tak dlouho, dokud se tekutina neodpaří přibližně na polovinu svého objemu. Do pánve přidáme i sójové nudličky, rozmarýn a kmín a vaříme ještě dalších deset minut, dokud není dýně zcela měkká. Pokud je potřeba omáčku naředit, přidáme více zeleninového vývaru. Pro případné zahuštění přidáme jednu nastrouhanou bramboru. Dochutíme lžící sójové omáčky, případně také solí a pepřem.

Pro přípravu přílohy předehřejeme troubu na 200 °C. Brambory nakrájíme na penízky, cibuli na proužky. Brambory i cibuli promícháme se lžičkou olivového oleje. Osolíme a okořeníme. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 20 minut dozlatova.

Tento chutný recept vznikl ve spolupráci s odbornicí na zdravou výživu, MuDr. Danielou Lilling.