ČOČKOVÝ DHÁL SE ZELENINOU A RÝŽÍ BASMATI

50
3

Suroviny

  • 185 g rýže Basmati
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 240 g červené čočky
  • 1 střední mrkev
  • 1 petržel
  • 350 g rajčat
  • 120 g cukety
  • 140 g květáku
  • 120 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžíce Tamari omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • několik lístků čerstvého koriandru k servírování

Postup

Rýži Basmati připravíme podle návodu. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na kolečka, ostatní zeleninu na kostky přibližně 1 × 1 cm. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém opečeme cibuli, česnek, kari, kurkumu i strouhaný zázvor. Po třech minutách přidáme do pánve i všechnu ostatní zeleninu a opékáme dalších pět minut. Nakonec vsypeme červenou čočku, kterou jsme předem propláchli v sítku horkou vodou. Zalijeme vroucím zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina a čočka sotva ponořená, v případě potřeby dosolíme.

Necháme probublávat pod pokličkou a občas promícháme. Vaříme dalších deset minut. Nakonec přilijeme kokosové mléko. Dochutíme sójovou omáčkou, citronovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s kopečkem rýže a čerstvým koriandrem.

Tento chutný recept vznikl ve spolupráci s odbornicí na zdravou výživu, MuDr. Danielou Lilling.