BRAMBOROVÁ POLÉVKA & KVĚTÁKOVÉ RIZOTO S HRÁŠKEM

45
4

Suroviny

Polévka:

  • 300 g brambor (4–5 ks)
  • 50 g sušených hub
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 celer
  • 2 petržele
  • 1 mrkev
  • sůl a majoránka dle chuti

Květákové rizoto:

  • ½ zeleninového bujónu
  • 1 cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 70 g rýže natural
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 300 g nakrájeného květáku
  • 250 g hrášku
  • olivový olej
  • petrželová nať

Postup

„Houby vaříme dvacet minut ve vodě, pak je scedíme a necháme vychladnout (pokud máme čerstvé houby, podusíme je na pánvičce do měkka). Připravíme si zeleninový vývar, do kterého přidáme brambory pokrájené na menší kousky a houby. Osolíme a vaříme 10–15 minut. Přidáme nakrájenou mrkev, petržel a celer. Vaříme dalších patnáct minut a do hotové polévky dle chuti přidáme majoránku.

Připravíme si větší hrnek zeleninového bujónu. Na olivovém oleji orestujeme cibulku a stroužek česneku. Přidáme najemno nakrájený květák. Pokud by se cibulka s květákem připalovala, podlijeme ještě několika lžícemi bujónu. Přisypeme rýži a ještě chvilku restujteme. Přilijeme bílé víno, necháme odpařit a za stálého míchání průběžně přidáváme bujón. Hotové rizoto osolíme, opepříme a vmícháme hrášek. Na talíři posypeme petrželovou natí.“