Roslinné pondělí

I malá změna v jídelníčku může být velkou změnou pro vaše zdraví a tuto planetu. Začněte týden s rostlinnou stravou, ppomůžete životnímu prostředí a můžete vyhrát dovolenou v exotické Asii.

Pondělí 8. 4.

Snídaně

Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí

Pondělí
  • Ingredience na 1 porci
  • 50 g pohanky
  • 10 g Flora Linie
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 10 g lněného semínka
  • skořice
  • ořechy a čerstvé ovoce dle potřeby (tip: borůvky, mandle)

Do hrnce nalijeme rostlinné mléko s vodu a přivedeme k varu. Přidáme pohanku a vše důkladně promícháme. Odstavíme a necháme chvíli odstát. Přidáme Floru Linie a zamícháme. Dochutíme skořicí, agávovým sirupem a lněným semínkem.

Svačina

Ovocná miska

    Ingredience na 1 porci
  • 250 g libovolného ovoce (tip: jahody, borůvky a broskev)

Oběd

Mrkvová polévka & Bramboráky se zelím

  • Ingredience na 4 porce polévky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 4 mrkve
  • 150 g brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř a sůl dle chuti
  • petrželová nať

  • Ingredience na 2 porce bramboráků:
  • 300 g brambor (4 ks)
  • 200 g kysaného zelí
  • 2–4 stroužky česneku
  • 2–4 lžíce hladké mouky
  • 1–2 lžíce cukru
  • majoránka a sůl dle chuti
  • řepkový olej

Mrkve nastrouháme a restujeme na olivovém oleji přibližně deset minut. V hrnci si připravíme zeleninový vývar, do kterého přidáme mrkev a brambory nakrájené na menší kostky. Vaříme dvacet minut, následně přidáme sůl a pepř. Zamícháme a necháme povařit na mírném ohni přibližně pět minut.

Oloupeme brambory, nastrouháme je a osolíme. Následně je necháme dvacet minut odstát, aby pustily vodu. Ze zelí vymačkáme přebytečnou šťávu a posekáme jej nožem. Přidáme cukr a špetku soli. Nastrouhané brambory zamícháme se zelím, s rozmačkaným česnekem a majoránkou. Podle potřeby přidáváme mouku. Smažíme na řepkovém oleji deset minut z každé strany nebo pečeme v troubě při teplotě 180 °C .

Svačina

Studentská směs

  • Ingredience na 1 porci:
  • 10 g rozinek
  • 10 g sušených brusinek
  • 10 g kokosových plátků
  • 10 g kešu ořechů
  • 10 g mandlí

Večeře

Čočkový salát s rýží a uzeným tofu

  • Ingredience na 1 porci:
  • 120 g uzeného tofu
  • 1 paprika
  • 40 g čočky
  • 25 g rýže natural
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • petrželová nať
  • sůl a pepř dle chuti

Předem si připravíme dušenou rýži. Čočku necháme půl hodiny máčet v misce se studenou vodou, kterou slijeme. Čočku pak vaříme přibližně dvacet minut, dokud nezměkne. Do mísy dáme na kostičky nakrájené tofu, papriku a vmícháme vychladlou čočku. Vše zakápneme olivovým olejem a následně dochutíme česnekem, petrželí, solí a pepřem.

Jak bude chutnat vaše pondělí?

Podívejte se na naše další jídelníčky.

Pondělí
  • Snídaně
    Zapékané müsli s banánem a ořechy
  • Svačina
    Celozrnný chléb s mandlovým máslem a banánem
  • Oběd
    Dýňová polévka & Tofu s čínskými nudlemi
  • Svačina
    Ovocné smoothie s chia semínky
  • Večeře
    Papriky plněné fazolemi a bulgur se salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí
  • Svačina
    Ovocná miska
  • Oběd
    Mrkvová polévka & Bramboráky se zelím
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Čočkový salát s rýží a uzeným tofu
Pondělí
  • Snídaně
    Kváskový chléb s čočkovou pomazánkou a paprikou
  • Svačina
    Ovocný salát s kokosovými hoblinkami
  • Oběd
    Zeleninová polévka s mořskou řasou & Tofu v rajčatové omáčce s rýží a brokolicí
  • Svačina
    Banánové smoothie a ovesné sušenky
  • Večeře
    Fazolový salát s paprikou, pórkem a dalamánkem
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s Florou Linie a jahodovým džemem a kakaem z rostlinného mléka
  • Svačina
    Ovocné smoothie s konopným proteinem
  • Oběd
    Pórková polévka & Houbový kuba se salátem z červené řepy
  • Svačina
    Zmrzlina z kokosového mléka
  • Večeře
    Pizza se zeleninou a žampiony
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s arašídovým máslem a hruškou
  • Svačina
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Oběd
    Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí & batátové pyré
  • Svačina
    Sušené jablko a mandle
  • Večeře
    Cizrnové kari se špenátem a libanonským chlebem
Pondělí
  • Snídaně
    Žitný chléb s bazalkovou pomazánkou
  • Svačina
    Ovocná miska s kešu ořechy
  • Oběd
    Celozrnné těstoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový salát
  • Svačina
    Veganské palačinky
  • Večeře
    Houbový guláš s rýží a rajčatovým salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Dýňová bulka s domácí fazolovou pomazánkou a ořechy
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Špenátová polévka & Rýžové nudle s houbami a tempehem
  • Svačina
    Ovocný salát
  • Večeře
    Dušený květák s hráškem a mrkví
Pondělí
  • Snídaně
    Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, meruňkami a ořechy
  • Svačina
    Ovocné špízy
  • Oběd
    Bramborová polévka & Květákové rizoto s hráškem
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Celozrnná tortilla s mexickými fazolemi
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Salát tabouleh s falafelem
  • Svačina
    Muffiny s ovocem & Latté s rostlinným mlékem
  • Večeře
    Pečená zelenina s tofu