Roslinné pondělí

I malá změna v jídelníčku může být velkou změnou pro vaše zdraví a tuto planetu. Začněte týden s rostlinnou stravou, ppomůžete životnímu prostředí a můžete vyhrát dovolenou v exotické Asii.

Pondělí 27. 5.

Snídaně

Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou

Pondělí
  • Ingredience na 1 porci
  • 80 g celozrnného chleba
  • ½ celeru
  • 1 menší mrkev
  • sůl, citronová šťáva a petrželová nať dle chuti
  • 10 g Flora Original

Najemno nastrouháme celer a mrkev, trošku osolíme, přidáme citronovou šťávu a smícháme s Florou Original. Ozdobíme petrželovou natí a podáváme s celozrnným chlebem.

Svačina

Ořechové tyčinky s ovocem

    Ingredience na 10 tyčinek
  • 150 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • 60 g banánu
  • 50 g sušeného ovoce
  • 50 g ořechů a různých semen
  • půl lžičky mleté skořice
  • 30 ml slunečnicového oleje
  • 200 g různého ovoce

Na plech vyložený pečicím papírem vysypeme vločky, nahrubo nasekané ořechy a semínka (kromě lněných). Směs pražíme asi deset minut při teplotě 140–160 °C. Mezitím nasekáme na menší kousky sušené ovoce a rozmixujeme banán. Vše pak smícháme dohromady: opražené vločky, ořechy, semínka, sušené ovoce, banán, sůl, skořici i olej. Na plech vyložený pečicím papírem vzniklou směs rozetřeme do výšky asi osm milimetrů. Pečeme při teplotě 140–160 °C, dokud nezačne směs zlátnout (asi 30 minut). Vychladlou pak krájíme na tyčinky, které uchováváme v uzavřené nádobě, aby nezvlhly. Podáváme s čerstvým ovocem.

Oběd

Salát tabouleh s falafelem

  • Ingredience na 1 porci salátu
  • 40 g bulguru
  • 2 rajčata
  • 1 jarní cibulka
  • 1 svazek hladkolisté petržele
  • hrst nasekané máty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva, sůl, pepř

  • Ingredience na 1 porci cizrnových karbanátků:
  • 100 g konzervované cizrny
  • pohanková mouka dle potřeby
  • 1 cibule
  • stroužek česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • mletý koriandr
  • pepř
  • mletý kmín

Bulgur uvaříme dle návodu a všechny ingredience smícháme dohromady.

Cizrnu, nasekanou cibuli, česnek a koření rozmixujeme dohladka. Vmícháme pohankovou mouku a z vytvořené hmoty vytvoříme karbanátky. Na pánvi rozehřejeme olej a karbanátky z obou stran opečeme.

Svačina

Muffiny s ovocem & Latté s rostlinným mlékem

  • Ingredience na 2 porce:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g kokosové mouky
  • 120 g cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 230–250 ml rostlinného mléka
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 1 hrnek drobného ovoce (rybíz, maliny, borůvky)

Nejprve smícháme suché ingredience, pak postupně vmícháme rostlinné mléko a olej, nakonec přidáme ovoce. Těstem naplníme košíčky a pečeme je v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně dvacet minut. Podáváme s latté s rostlinným mlékem.

Večeře

Pečená zelenina s tofu

  • Ingredience na 1 porci:
  • 120 g uzeného tofu
  • 1 červená řepa
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • kousek dýně
  • ½ červené papriky
  • ½ batátu nebo 1 brambor
  • česnek dle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sezamová semínka
  • špetka soli a čerstvé bylinky
  • (tip: bazalka, oregano, petrželka)

Zeleninu nakrájíme na hranolky, promícháme s olejem, solí a bylinkami. Směs rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct. Před dopečením přisypeme na kostičky nakrájené tofu a sezam.

Jak bude chutnat vaše pondělí?

Podívejte se na naše další jídelníčky.

Pondělí
  • Snídaně
    Zapékané müsli s banánem a ořechy
  • Svačina
    Celozrnný chléb s mandlovým máslem a banánem
  • Oběd
    Dýňová polévka & Tofu s čínskými nudlemi
  • Svačina
    Ovocné smoothie s chia semínky
  • Večeře
    Papriky plněné fazolemi a bulgur se salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí
  • Svačina
    Ovocná miska
  • Oběd
    Mrkvová polévka & Bramboráky se zelím
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Čočkový salát s rýží a uzeným tofu
Pondělí
  • Snídaně
    Kváskový chléb s čočkovou pomazánkou a paprikou
  • Svačina
    Ovocný salát s kokosovými hoblinkami
  • Oběd
    Zeleninová polévka s mořskou řasou & Tofu v rajčatové omáčce s rýží a brokolicí
  • Svačina
    Banánové smoothie a ovesné sušenky
  • Večeře
    Fazolový salát s paprikou, pórkem a dalamánkem
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s Florou Linie a jahodovým džemem a kakaem z rostlinného mléka
  • Svačina
    Ovocné smoothie s konopným proteinem
  • Oběd
    Pórková polévka & Houbový kuba se salátem z červené řepy
  • Svačina
    Zmrzlina z kokosového mléka
  • Večeře
    Pizza se zeleninou a žampiony
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s arašídovým máslem a hruškou
  • Svačina
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Oběd
    Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí & batátové pyré
  • Svačina
    Sušené jablko a mandle
  • Večeře
    Cizrnové kari se špenátem a libanonským chlebem
Pondělí
  • Snídaně
    Žitný chléb s bazalkovou pomazánkou
  • Svačina
    Ovocná miska s kešu ořechy
  • Oběd
    Celozrnné těstoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový salát
  • Svačina
    Veganské palačinky
  • Večeře
    Houbový guláš s rýží a rajčatovým salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Dýňová bulka s domácí fazolovou pomazánkou a ořechy
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Špenátová polévka & Rýžové nudle s houbami a tempehem
  • Svačina
    Ovocný salát
  • Večeře
    Dušený květák s hráškem a mrkví
Pondělí
  • Snídaně
    Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, meruňkami a ořechy
  • Svačina
    Ovocné špízy
  • Oběd
    Bramborová polévka & Květákové rizoto s hráškem
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Celozrnná tortilla s mexickými fazolemi
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Salát tabouleh s falafelem
  • Svačina
    Muffiny s ovocem & Latté s rostlinným mlékem
  • Večeře
    Pečená zelenina s tofu