Roslinné pondělí

I malá změna v jídelníčku může být velkou změnou pro vaše zdraví a tuto planetu. Začněte týden s rostlinnou stravou, ppomůžete životnímu prostředí a můžete vyhrát dovolenou v exotické Asii.

Pondělí 22. 4.

Snídaně

Celozrnný chléb s Florou Linie a jahodovým džemem a kakaem z rostlinného mléka

Pondělí
  • Ingredience na 1 porci
  • 80 g celozrnného chleba
  • 10 g Flora Linie
  • 20 g jahodového džemu
  • 200 ml kakaa z rostlinného mléka

Svačina

Ovocné smoothie s konopným proteinem

    Ingredience na 1 porci
  • 1 menší banán
  • 1/3 manga
  • polévková lžíce konopného proteinu
  • 1 lžička matcha čaje
  • hrst špenátových listů
  • větší hrnek vody

Všechny suroviny důkladně rozmixujeme.

Oběd

Pórková polévka & Houbový kuba se salátem z červené řepy

  • Ingredience na 4 porce pórovej polévky
  • 1 pórek
  • 3 ks brambor
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml rostlinné smetany
  • pepř a sůl dle chuti

  • Ingredience na 1 porci hubového Kuby:
  • 250 g krup
  • 1 cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • hrst sušených hub (předem namočených)
  • pepř, sůl, majoránka a česnek dle chuti
  • 1 červená řepa
  • olivový olej

Do hrnce s vývarem vložíme nakrájený pórek a brambory. Vše vaříme doměkka, přibližně dvacet minut. Část pórku a brambor vybereme, rozmixujeme a zamícháme zpátky do polévky. Přidáme smetanu, zamícháme a dochutíme solí a pepřem.

Kroupy propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme kroupy a koření. Kroupy osmahneme dozlatova, podlijeme vodou, dáme do trouby a pod pokličkou dusíme doměkka. Podáváme s červenou řepou, kterou očistíme a vaříme přibližně čtyřicet minut až do změknutí. Následně ji nakrájíme na kousky, pokapeme olivovým olejem a dokořeníme dle chuti.

Svačina

Zmrzlina z kokosového mléka

  • Ingredience na 1 porci:
  • 1 menší banán
  • hrst mražených jahod
  • 3 lžíce kokosového mléka

Banán nakrájíme na kolečka a necháme jej přes noc zamrazit. Mražený banán pak stačí rozmixovat s mraženými jahodami a kokosovým mlékem. Zmrzlinu dáme ještě na chvilku do mrazáku a pak už si můžeme pochutnávat.

Večeře

Pizza se zeleninou a žampiony

  • Ingredience na 3 porce:
  • 360 g hladké mouky
  • půl balíčku droždí
  • 240 ml vody
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 200 ml směsi pasírovaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky oregana
  • 40 g žampionů
  • 150–240 g uzeného tofu
  • zelenina dle vlastní fantazie (tip: 1 červená cibule, 3 rajčata, 1 žlutá paprika, 3 lžíce kukuřice)
  • zelené a černé olivy dle chuti

Nejprve si připravíme kvásek z vody, droždí a cukru. Vmícháme jej do mouky, osolíme a přidáme olej. Vše důkladně propracujeme v těsto. Pokud bude příliš hutné, přidáme lžíci teplé vody. Z těsta uděláme bochánek, trochu posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout alespoň 1,5 hodiny. Bochánek rozdělíme na tři díly, vyválíme placky a dáme na papírem vyložený plech nebo do koláčové formy. Potřeme směsí z pasírovaných rajčat, česneku a oregana. Navrch dáme zeleninu podle chuti a fantazie, nasekané olivy, žampiony, posypeme nastrouhaným tofu a dáme péct do trouby při teplotě 200 °C, na 10–15 minut.

Jak bude chutnat vaše pondělí?

Podívejte se na naše další jídelníčky.

Pondělí
  • Snídaně
    Zapékané müsli s banánem a ořechy
  • Svačina
    Celozrnný chléb s mandlovým máslem a banánem
  • Oběd
    Dýňová polévka & Tofu s čínskými nudlemi
  • Svačina
    Ovocné smoothie s chia semínky
  • Večeře
    Papriky plněné fazolemi a bulgur se salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí
  • Svačina
    Ovocná miska
  • Oběd
    Mrkvová polévka & Bramboráky se zelím
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Čočkový salát s rýží a uzeným tofu
Pondělí
  • Snídaně
    Kváskový chléb s čočkovou pomazánkou a paprikou
  • Svačina
    Ovocný salát s kokosovými hoblinkami
  • Oběd
    Zeleninová polévka s mořskou řasou & Tofu v rajčatové omáčce s rýží a brokolicí
  • Svačina
    Banánové smoothie a ovesné sušenky
  • Večeře
    Fazolový salát s paprikou, pórkem a dalamánkem
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s Florou Linie a jahodovým džemem a kakaem z rostlinného mléka
  • Svačina
    Ovocné smoothie s konopným proteinem
  • Oběd
    Pórková polévka & Houbový kuba se salátem z červené řepy
  • Svačina
    Zmrzlina z kokosového mléka
  • Večeře
    Pizza se zeleninou a žampiony
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s arašídovým máslem a hruškou
  • Svačina
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Oběd
    Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí & batátové pyré
  • Svačina
    Sušené jablko a mandle
  • Večeře
    Cizrnové kari se špenátem a libanonským chlebem
Pondělí
  • Snídaně
    Žitný chléb s bazalkovou pomazánkou
  • Svačina
    Ovocná miska s kešu ořechy
  • Oběd
    Celozrnné těstoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový salát
  • Svačina
    Veganské palačinky
  • Večeře
    Houbový guláš s rýží a rajčatovým salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Dýňová bulka s domácí fazolovou pomazánkou a ořechy
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Špenátová polévka & Rýžové nudle s houbami a tempehem
  • Svačina
    Ovocný salát
  • Večeře
    Dušený květák s hráškem a mrkví
Pondělí
  • Snídaně
    Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, meruňkami a ořechy
  • Svačina
    Ovocné špízy
  • Oběd
    Bramborová polévka & Květákové rizoto s hráškem
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Celozrnná tortilla s mexickými fazolemi
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Salát tabouleh s falafelem
  • Svačina
    Muffiny s ovocem & Latté s rostlinným mlékem
  • Večeře
    Pečená zelenina s tofu