Roslinné pondělí

I malá změna v jídelníčku může být velkou změnou pro vaše zdraví a tuto planetu. Začněte týden s rostlinnou stravou, ppomůžete životnímu prostředí a můžete vyhrát dovolenou v exotické Asii.

Pondělí 20. 5.

Snídaně

Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, meruňkami a ořechy

Pondělí
  • Ingredience na 1 porci
  • 75 g jáhel
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 10 g Flora Linie
  • 100 g kompotovaných meruněk
  • 20 g vlašských ořechů

Na přípravu kaše můžeme použít buď jáhly, nebo instantní jáhlovou kaši. Pokud zvolíme jáhly, je nutné je před vařením propláchnout nejprve studenou vodou a pak je spařit vroucí vodou. Potom na ně nalijeme vařící rostlinné mléko a jáhly na mírném ohni uvaříme doměkka. Hotovou kaši omastíme Florou Linie a ozdobíme kompotovanými meruňkami a nasekanými ořechy.

Svačina

Ovocné špízy

    Ingredience na 1 porci
  • 250 g libovolného ovoce
  • (tip: jahoda, jablko, hroznové víno)

Na špejli střídavě napichujeme různé druhy ovoce nakrájeného na kousky.

Oběd

Bramborová polévka & Květákové rizoto s hráškem

  • Ingredience na 4 porce polévky
  • 300 g brambor (4–5 ks)
  • 50 g sušených hub
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 celer
  • 2 petržele
  • 1 mrkev
  • sůl a majoránka dle chuti

  • Ingredience na 2 porce květákového rizota:
  • ½ zeleninového bujónu
  • 1 cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 70 g rýže natural
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 300 g nakrájeného květáku
  • 250 g hrášku
  • olivový olej
  • petrželová nať

Houby vaříme dvacet minut ve vodě, pak je scedíme a necháme vychladnout (pokud máme čerstvé houby, podusíme je na pánvičce do měkka). Připravíme si zeleninový vývar, do kterého přidáme brambory pokrájené na menší kousky a houby. Osolíme a vaříme 10–15 minut. Přidáme nakrájenou mrkev, petržel a celer. Vaříme dalších patnáct minut a do hotové polévky dle chuti přidáme majoránku.

Připravíme si větší hrnek zeleninového bujónu. Na olivovém oleji orestujeme cibulku a stroužek česneku. Přidáme najemno nakrájený květák. Pokud by se cibulka s květákem připalovala, podlijeme ještě několika lžícemi bujónu. Přisypeme rýži a ještě chvilku restujteme. Přilijeme bílé víno, necháme odpařit a za stálého míchání průběžně přidáváme bujón. Hotové rizoto osolíme, opepříme a vmícháme hrášek. Na talíři posypeme petrželovou natí.

Svačina

Studentská směs

  • Ingredience na 1 porci:
  • 10 g rozinek
  • 10 g sušených brusinek
  • 10 g kokosových plátků
  • 10 g kešu ořechů
  • 10 g mandlí

Večeře

Celozrnná tortilla s mexickými fazolemi

  • Ingredience na 2 porce:
  • 160 g celozrnné tortilly
  • 240 g vařených nebo sterilovaných černých fazolí
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • 240 g sterilovaných nebo čerstvých nakrájených rajčat
  • 3 lžíce mražené kukuřice
  • 1 menší červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, petrželovou nať a chilli podle chuti

Cibulku orestujeme s česnekem na oleji, přidáme na kostičky nakrájené papriky, rajčata, kukuřici a zahřejeme. Přidáme fazole a dochutíme. Na závěr ještě krátce povaříme a podáváme s teplými celozrnnými tortillami.

Jak bude chutnat vaše pondělí?

Podívejte se na naše další jídelníčky.

Pondělí
  • Snídaně
    Zapékané müsli s banánem a ořechy
  • Svačina
    Celozrnný chléb s mandlovým máslem a banánem
  • Oběd
    Dýňová polévka & Tofu s čínskými nudlemi
  • Svačina
    Ovocné smoothie s chia semínky
  • Večeře
    Papriky plněné fazolemi a bulgur se salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí
  • Svačina
    Ovocná miska
  • Oběd
    Mrkvová polévka & Bramboráky se zelím
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Čočkový salát s rýží a uzeným tofu
Pondělí
  • Snídaně
    Kváskový chléb s čočkovou pomazánkou a paprikou
  • Svačina
    Ovocný salát s kokosovými hoblinkami
  • Oběd
    Zeleninová polévka s mořskou řasou & Tofu v rajčatové omáčce s rýží a brokolicí
  • Svačina
    Banánové smoothie a ovesné sušenky
  • Večeře
    Fazolový salát s paprikou, pórkem a dalamánkem
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s Florou Linie a jahodovým džemem a kakaem z rostlinného mléka
  • Svačina
    Ovocné smoothie s konopným proteinem
  • Oběd
    Pórková polévka & Houbový kuba se salátem z červené řepy
  • Svačina
    Zmrzlina z kokosového mléka
  • Večeře
    Pizza se zeleninou a žampiony
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s arašídovým máslem a hruškou
  • Svačina
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Oběd
    Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí & batátové pyré
  • Svačina
    Sušené jablko a mandle
  • Večeře
    Cizrnové kari se špenátem a libanonským chlebem
Pondělí
  • Snídaně
    Žitný chléb s bazalkovou pomazánkou
  • Svačina
    Ovocná miska s kešu ořechy
  • Oběd
    Celozrnné těstoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový salát
  • Svačina
    Veganské palačinky
  • Večeře
    Houbový guláš s rýží a rajčatovým salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Dýňová bulka s domácí fazolovou pomazánkou a ořechy
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Špenátová polévka & Rýžové nudle s houbami a tempehem
  • Svačina
    Ovocný salát
  • Večeře
    Dušený květák s hráškem a mrkví
Pondělí
  • Snídaně
    Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, meruňkami a ořechy
  • Svačina
    Ovocné špízy
  • Oběd
    Bramborová polévka & Květákové rizoto s hráškem
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Celozrnná tortilla s mexickými fazolemi
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Salát tabouleh s falafelem
  • Svačina
    Muffiny s ovocem & Latté s rostlinným mlékem
  • Večeře
    Pečená zelenina s tofu