Roslinné pondělí

I malá změna v jídelníčku může být velkou změnou pro vaše zdraví a tuto planetu. Začněte týden s rostlinnou stravou, pomůžete životnímu prostředí a můžete vyhrát dovolenou v exotické Asii.

Pondělí 15. 4.

Snídaně

Kváskový chléb s čočkovou pomazánkou a paprikou

  • Ingredience na 1 porci
  • 40 g čočky
  • 1 zeleninový bujón
  • 1 menší cibule
  • 1 kostka droždí
  • provensálské koření a sůl dle chuti
  • rostlinný olej
  • 100 g kváskového chleba
  • 100 g papriky

Čočku napřed uvaříme se zeleninovým bujónem. Na oleji orestujeme cibulku, pak přidáme kostku droždí, necháme rozpustit a dochutíme provensálským kořením. Tuto směs rozmixujeme společně s čočkou a podle chuti osolíme. Podáváme s kváskovým chlebem a paprikou.

Svačina

Ovocný salát s kokosovými hoblinkami

    Ingredience na 1 porci
  • 250 g libovolného ovoce (tip: nektarinka, pomeranč, mango, jahody)
  • 15 g kokosových hoblinek

Oběd

Zeleninová polévka s mořskou řasou & Tofu v rajčatové omáčce s rýží a brokolicí

  • Ingredience na 4 porce polévky
  • 300 g brambor (4 ks)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 8 cm sušené řasy Wakame
  • 1 lžíce rýžové pasty Miso
  • sůl a pepř dle chuti

  • Ingredience na 4 porce tofu:
  • 400 g tofu
  • 250 g sterilovaných rajčat
  • 100 g cherry rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 brokolice
  • 200 g rýže natural
  • sůl a pepř dle chuti

Řasu Wakame namočíme na deset minut do studené vody. Následně si připravíme zbytek zeleniny. Očistíme cibuli, oloupeme a nakrájíme brambory, nakrájíme mrkev a protlačíme česnek. Do zeleninového vývaru přidáme všechnu zeleninu a také řasu spolu s vodou, ve které jsme ji máčeli. Vaříme 20–30 minut, dokud zelenina nezměkne. Řasu Wakame z vývaru vytáhneme, nakrájíme na menší kousky a vložíme zpátky do hrnce. Jako poslední přidáme Miso, zamícháme a vaříme ještě dvě minuty. Dle potřeby osolíme a opepříme.

Tofu nakrájíme na kostky a na pánvi osmahneme z každé strany dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a rajčata nasekaná na menší kousky a směs chvíli zahříváme. Podáváme s rýží a brokolicí připravenou v páře.

Svačina

Banánové smoothie a ovesné sušenky

Pondělí
  • Ingredience na 1 porci smoothie:
  • 1 menší banán
  • 1 lžíce konopného proteinu
  • rostlinné mléko dle potřeby

  • Ingredience na 10 sušenek:
  • 120 g ovesných vloček
  • 70 g celozrnné pšeničné mouky
  • 80 g Flora Original
  • 50 g třtinového cukru
  • 80 g sušeného ovoce (tip: brusinky, meruňky nebo švestky)
  • 30 g ořechů (tip: pekanové, vlašské nebo mandle) a semen
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • půl lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli

Všechny ingredience společně rozmixujeme dohladka.

Předehřejeme si troubu na 150–165 °C. V misce promícháme mouku se solí, práškem do pečiva a cukrem. Rozpustíme Floru Original a přilijeme k ní javorový sirup. Přisypeme ochucenou mouku, přidáme vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semena. Vše spojíme v lepivou hmotu a následně tvarujeme kuličky, které mírně zploštíme a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme, dokud nezezlátnou (12–15 minut).

Večeře

Fazolový salát s paprikou, pórkem a dalamánkem

  • Ingredience na 2 porce:
  • 200 g červených fazolí
  • 1 červená paprika
  • 1 pórek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl, cukr a pepř dle chuti
  • petrželová nať
  • dalamánek (1 porce = 1ks)

Na přípravu salátu použijeme sterilované nebo vařené červené fazole. Papriku nakrájíme na kostičky a pórek na menší kousky. Přidáme špetku soli, špetku cukru a citronovou šťávu. Dochutit můžeme pepřem a nasekanou petrželovou natí. Podáváme s čerstvým dalamánkem.

Jak bude chutnat vaše pondělí?

Podívejte se na naše další jídelníčky.

Pondělí
  • Snídaně
    Zapékané müsli s banánem a ořechy
  • Svačina
    Celozrnný chléb s mandlovým máslem a banánem
  • Oběd
    Dýňová polévka & Tofu s čínskými nudlemi
  • Svačina
    Ovocné smoothie s chia semínky
  • Večeře
    Papriky plněné fazolemi a bulgur se salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí
  • Svačina
    Ovocná miska
  • Oběd
    Mrkvová polévka & Bramboráky se zelím
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Čočkový salát s rýží a uzeným tofu
Pondělí
  • Snídaně
    Kváskový chléb s čočkovou pomazánkou a paprikou
  • Svačina
    Ovocný salát s kokosovými hoblinkami
  • Oběd
    Zeleninová polévka s mořskou řasou & Tofu v rajčatové omáčce s rýží a brokolicí
  • Svačina
    Banánové smoothie a ovesné sušenky
  • Večeře
    Fazolový salát s paprikou, pórkem a dalamánkem
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s Florou Linie a jahodovým džemem a kakaem z rostlinného mléka
  • Svačina
    Ovocné smoothie s konopným proteinem
  • Oběd
    Pórková polévka & Houbový kuba se salátem z červené řepy
  • Svačina
    Zmrzlina z kokosového mléka
  • Večeře
    Pizza se zeleninou a žampiony
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s arašídovým máslem a hruškou
  • Svačina
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Oběd
    Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí & batátové pyré
  • Svačina
    Sušené jablko a mandle
  • Večeře
    Cizrnové kari se špenátem a libanonským chlebem
Pondělí
  • Snídaně
    Žitný chléb s bazalkovou pomazánkou
  • Svačina
    Ovocná miska s kešu ořechy
  • Oběd
    Celozrnné těstoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový salát
  • Svačina
    Veganské palačinky
  • Večeře
    Houbový guláš s rýží a rajčatovým salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Dýňová bulka s domácí fazolovou pomazánkou a ořechy
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Špenátová polévka & Rýžové nudle s houbami a tempehem
  • Svačina
    Ovocný salát
  • Večeře
    Dušený květák s hráškem a mrkví
Pondělí
  • Snídaně
    Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, meruňkami a ořechy
  • Svačina
    Ovocné špízy
  • Oběd
    Bramborová polévka & Květákové rizoto s hráškem
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Celozrnná tortilla s mexickými fazolemi
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Salát tabouleh s falafelem
  • Svačina
    Muffiny s ovocem & Latté s rostlinným mlékem
  • Večeře
    Pečená zelenina s tofu