Roslinné pondělí

I malá změna v jídelníčku může být velkou změnou pro vaše zdraví a tuto planetu. Začněte týden s rostlinnou stravou, pomůžete životnímu prostředí a můžete vyhrát dovolenou v exotické Asii.

Pondělí 13. 5.

Snídaně

Dýňová bulka s domácí fazolovou pomazánkou a ořechy

  • Ingredience na 3 porce
  • 250 g bílých máslových fazolí
  • 20 g Flora Linie
  • 30 g vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • pepř dle chuti
  • 1–2 rajčata
  • 1 jarní cibulka
  • dýňová bulka (1 porce = 1 ks)

Fazole rozmačkáme vidličkou a smícháme s Florou Linie. Přidáme nasekané ořechy, prolisovaný česnek, citronovou šťávu a trochu pepře. Pokud by byla pomazánka příliš hutná, můžeme přidat lžičku sojanézy. Dozdobíme jarní cibulkou a podáváme s dýňovou bulkou a rajčaty.

Svačina

Ořechové tyčinky s ovocem

    Ingredience na 10 tyčinek
  • 150 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • ½ banánu (60 g)
  • 50 g sušeného ovoce
  • 50 g ořechů a různých semen
  • půl lžičky mleté skořice
  • 30 ml slunečnicového oleje
  • libovolné ovoce (1 porce = 200 g)

Na plech vyložený pečicím papírem vysypeme vločky, nahrubo nasekané ořechy a semena. Směs pražíme asi deset minut při teplotě 140–160 °C. Mezitím nasekáme na menší kousky sušené ovoce a rozmixujeme banán. Vše pak smícháme dohromady: opražené vločky, ořechy, semena, sušené ovoce, banán, sůl, skořici i olej. Na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme vzniklou směs do výšky asi osm milimetrů. Pečeme při teplotě 140–160 °C, dokud nezačne směs zlátnout (asi 30 minut). Vychladlou směs krájíme na tyčinky, které uchováváme v uzavřené nádobě, aby nezvlhly. Podáváme s čerstvým ovocem.

Oběd

Špenátová polévka & Rýžové nudle s houbami a tempehem

  • Ingredience na 3 porce polévky
  • 400 g zmraženého listového špenátu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml rostlinné smetany
  • 1 menší cibule
  • sůl dle chuti

  • Ingredience na 1 porci nudlí:
  • 1 menší červená cibule
  • 1 menší mrkev
  • 80 g zelí
  • 1/3 brokolice
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 100 g tempehu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžička černého sezamu
  • 40 g rýžových nudlí

V polévkovém hrnci osmahneme cibulku na olivovém oleji a přidáme špenát, vývar a rostlinnou smetanu. Přivedeme k varu a na mírném ohni pak vaříme, dokud se špenát nerozmrazí, přibližně 10–15 minut.

Široké rýžové nudle uvaříme podle návodu. Na oleji orestujeme na proužky nakrájenou červenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou mrkev, zelí, menší růžičky brokolice a vše dále orestujeme. Mírně podlijeme vodou, přidáme sójovou omáčku, cukr a jablečný ocet. Přidáme nakrájený tempeh a necháme prohřát. Na závěr vmícháme uvařené rýžové nudle, posypeme nasekaným koriandrem a černým sezamem.

Svačina

Ovocný salát

  • Ingredience na 1 porci:
  • 100 g ananasu
  • 50 g banánu

Večeře

Dušený květák s hráškem a mrkví

Pondělí
  • Ingredience na 2 porce:
  • ½ květáku
  • 2 menší mrkve
  • 100 g hrášku
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g Flora Original
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička černého hořčičného semínka
  • kari a sůl dle chuti
  • koriandr a malé chilli papričky dle chuti

Květák rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na špalíky a orestujeme na oleji. Podlijeme trochou vody, osolíme, přidáme kari a dusíme do poloměkka. Přidáme kokosové mléko a čerstvý nebo rozmražený hrášek. Květák zjemníme přidáním Flory Original a vmícháme černé hořčičné semínko. Dochutíme koriandrem a chilli papričkami.

Jak bude chutnat vaše pondělí?

Podívejte se na naše další jídelníčky.

Pondělí
  • Snídaně
    Zapékané müsli s banánem a ořechy
  • Svačina
    Celozrnný chléb s mandlovým máslem a banánem
  • Oběd
    Dýňová polévka & Tofu s čínskými nudlemi
  • Svačina
    Ovocné smoothie s chia semínky
  • Večeře
    Papriky plněné fazolemi a bulgur se salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí
  • Svačina
    Ovocná miska
  • Oběd
    Mrkvová polévka & Bramboráky se zelím
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Čočkový salát s rýží a uzeným tofu
Pondělí
  • Snídaně
    Kváskový chléb s čočkovou pomazánkou a paprikou
  • Svačina
    Ovocný salát s kokosovými hoblinkami
  • Oběd
    Zeleninová polévka s mořskou řasou & Tofu v rajčatové omáčce s rýží a brokolicí
  • Svačina
    Banánové smoothie a ovesné sušenky
  • Večeře
    Fazolový salát s paprikou, pórkem a dalamánkem
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s Florou Linie a jahodovým džemem a kakaem z rostlinného mléka
  • Svačina
    Ovocné smoothie s konopným proteinem
  • Oběd
    Pórková polévka & Houbový kuba se salátem z červené řepy
  • Svačina
    Zmrzlina z kokosového mléka
  • Večeře
    Pizza se zeleninou a žampiony
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s arašídovým máslem a hruškou
  • Svačina
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Oběd
    Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí & batátové pyré
  • Svačina
    Sušené jablko a mandle
  • Večeře
    Cizrnové kari se špenátem a libanonským chlebem
Pondělí
  • Snídaně
    Žitný chléb s bazalkovou pomazánkou
  • Svačina
    Ovocná miska s kešu ořechy
  • Oběd
    Celozrnné těstoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový salát
  • Svačina
    Veganské palačinky
  • Večeře
    Houbový guláš s rýží a rajčatovým salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Dýňová bulka s domácí fazolovou pomazánkou a ořechy
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Špenátová polévka & Rýžové nudle s houbami a tempehem
  • Svačina
    Ovocný salát
  • Večeře
    Dušený květák s hráškem a mrkví
Pondělí
  • Snídaně
    Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, meruňkami a ořechy
  • Svačina
    Ovocné špízy
  • Oběd
    Bramborová polévka & Květákové rizoto s hráškem
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Celozrnná tortilla s mexickými fazolemi
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Salát tabouleh s falafelem
  • Svačina
    Muffiny s ovocem & Latté s rostlinným mlékem
  • Večeře
    Pečená zelenina s tofu