Roslinné pondělí

I malá změna v jídelníčku může být velkou změnou pro vaše zdraví a tuto planetu. Začněte týden s rostlinnou stravou, pomůžete životnímu prostředí a můžete vyhrát dovolenou v exotické Asii.

Pondělí 1. 4.

Snídaně

Zapékané müsli s banánem a ořechy

Pondelok
    Ingredience na 8 porcí:
  • 150 g ovesných vloček
  • 50 g Flora Original
  • 10 g třtinového cukru
  • 30 g čekankového sirupu
  • 50 g mandlí
  • 50 g rozinek
  • 25 g lískových ořechů
  • 50 g čerstvého ovoce (tip: borůvky, maliny)
  • mandlový jogurt (1 porce = 200 g)

Mandle, ořechy a banány nahrubo nasekáme v mixéru. Floru mírně rozehřejeme na pánvi s cukrem a sirupem, přimícháme vločky a zbývající ingredience a krátce orestujeme na nižší teplotě. Plech vyložíme pečicím papírem, směs rozvrstvíme a pečeme asi deset minut v troubě při teplotě maximálně 150 °C. Po chvilce směs promícháme a vrátíme do trouby, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Podáváme s mandlovým jogurtem.

Svačina

Celozrnný chléb s mandlovým máslem a banánem

  • Ingredience na 1 porci:
  • 60 g celozrnného chleba
  • 20 g mandlového másla
  • ½ banánu (60 g)

Oběd

Dýňová polévka & Tofu s čínskými nudlemi

  • Ingredience na 4 porce polévky
  • 1 kg dýně hokkaido
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka

  • Ingredience na 4 porce tofu:
  • 400 g uzeného tofu
  • 300 g čínských nudlí
  • 150 g brokolice
  • 100 g čerstvých hub
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • koriandr

Dýni rozřízneme, zbavíme semen a nakrájíme na větší kusy. Do hrnce přidáme dýni a vývar, zakryjeme a vaříme doměkka (15–20 minut). Polévku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem, přilijeme kokosové mléko a zahříváme tři minuty. Při podávání ozdobíme dýňovým olejem.

V hrnci připravíme nudle dle návodu. Nakrájené kostky tofu a houby smažíme na pánvi s olejem přibližně pět minut. Přidáme sójovou omáčku a nakrájenou brokolici a směs opékáme na mírném ohni přibližně pět minut. Přidáme 100 ml vody a dusíme deset minut pod pokličkou. Tofu směs promícháme s těstovinami a dozdobíme koriandrem.

Svačina

Ovocné smoothie s chia semínky

  • Ingredience na 1 porci:
  • 250 g libovolného ovoce (tip: 120 g banánu, 130 g drobného ovoce)
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 1 lžíce chia semínek

Všechny ingredience rozmixujeme na hladký nápoj. Rostlinné mléko nebo vodu přidáváme postupně, dle požadované konzistence.

Večeře

Papriky plněné fazolemi a bulgur se salátem

  • Ingredience na 1 porci:
  • 4 červené papriky
  • 3 rajčata
  • 2 lžíce petrželové natě
  • 200 g sterilovaných černých fazolí
  • 70 g celozrnného bulguru
  • 200 g zeleninového salátu

Červené papriky rozpůlíme a naplníme směsí z černých fazolí, sekaných rajčat a petrželové natě. Zapékáme v horké troubě asi patnáct minut. Podáváme s celozrnným bulgurem a zeleninovým salátem.

Jak bude chutnat vaše pondělí?

Podívejte se na naše další jídelníčky.

Pondělí
  • Snídaně
    Zapékané müsli s banánem a ořechy
  • Svačina
    Celozrnný chléb s mandlovým máslem a banánem
  • Oběd
    Dýňová polévka & Tofu s čínskými nudlemi
  • Svačina
    Ovocné smoothie s chia semínky
  • Večeře
    Papriky plněné fazolemi a bulgur se salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí
  • Svačina
    Ovocná miska
  • Oběd
    Mrkvová polévka & Bramboráky se zelím
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Čočkový salát s rýží a uzeným tofu
Pondělí
  • Snídaně
    Kváskový chléb s čočkovou pomazánkou a paprikou
  • Svačina
    Ovocný salát s kokosovými hoblinkami
  • Oběd
    Zeleninová polévka s mořskou řasou & Tofu v rajčatové omáčce s rýží a brokolicí
  • Svačina
    Banánové smoothie a ovesné sušenky
  • Večeře
    Fazolový salát s paprikou, pórkem a dalamánkem
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s Florou Linie a jahodovým džemem a kakaem z rostlinného mléka
  • Svačina
    Ovocné smoothie s konopným proteinem
  • Oběd
    Pórková polévka & Houbový kuba se salátem z červené řepy
  • Svačina
    Zmrzlina z kokosového mléka
  • Večeře
    Pizza se zeleninou a žampiony
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s arašídovým máslem a hruškou
  • Svačina
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Oběd
    Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí & batátové pyré
  • Svačina
    Sušené jablko a mandle
  • Večeře
    Cizrnové kari se špenátem a libanonským chlebem
Pondělí
  • Snídaně
    Žitný chléb s bazalkovou pomazánkou
  • Svačina
    Ovocná miska s kešu ořechy
  • Oběd
    Celozrnné těstoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový salát
  • Svačina
    Veganské palačinky
  • Večeře
    Houbový guláš s rýží a rajčatovým salátem
Pondělí
  • Snídaně
    Dýňová bulka s domácí fazolovou pomazánkou a ořechy
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Špenátová polévka & Rýžové nudle s houbami a tempehem
  • Svačina
    Ovocný salát
  • Večeře
    Dušený květák s hráškem a mrkví
Pondělí
  • Snídaně
    Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, meruňkami a ořechy
  • Svačina
    Ovocné špízy
  • Oběd
    Bramborová polévka & Květákové rizoto s hráškem
  • Svačina
    Studentská směs
  • Večeře
    Celozrnná tortilla s mexickými fazolemi
Pondělí
  • Snídaně
    Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou
  • Svačina
    Ořechové tyčinky s ovocem
  • Oběd
    Salát tabouleh s falafelem
  • Svačina
    Muffiny s ovocem & Latté s rostlinným mlékem
  • Večeře
    Pečená zelenina s tofu