O rostlinné stravě

Je opravdu možné žít zdravě, mít vyvážený plnohodnotný jídelníček složený z rostlinné stravy a ještě při tom zhubnout?

Vegetariáni a vegani bývají štíhlejší

Při přechodu na výhradně veganskou stravu zhubnut můžete. Ale rozhodně to není to jediné, co byste měli sledovat.

„Na druhou stranu je důležité uvědomit si i rizika, která pro organismus může znamenat jídelníček složený jen z rostlinných produktů, pokud není správně vyvážený. Nejde jen o to shodit nadbytečné kilogramy, ale zlepšit celkově zdravotní stav,“ upozorňuje nutriční terapeutka Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka programu Vím, co jím a piju.

Sice se po dlouhých letech třeba hravě dostanete do oblíbených džínsů, jenže vaše tělesná schránka může strádat. Výsledkem pak bývá řada potíží – únava, větší kazivost zubů, osteoporóza, srdečně-cévní onemocnění a další.

„Pokud se rozhodnete změnit životní styl a jíst rostlinnou stravou, proč ne. Mnoho lidí se následně cítí fyzicky zdravěji a také po psychické stránce vyrovnaněji a víc v pohodě. Na začátku si však nastudujte odbornou literaturu a nejlépe se i poraďte s odborníkem o výživě. Nechte si sestavit jídelníček a případně doporučit, jaké suplementy je vhodné užívat. Je třeba mít nejen dostatečný energetický příjem, ale i dostatek všech potřebných nutričních látek,“ upozorňuje Zuzana Douchová.

Nezapomínejte na alternativy

Po rozhodnutí nejíst maso, mléčné výroky a další živočišné produkty, je nelze z jídelníčku jen tak vyškrtnout a jinak pokračovat ve stejných kolejích. Je třeba nutriční látky, které jsme z nich získávali, nahradit pomocí alternativních potravin.

Maso je zdrojem bílkovin, minerálních látek, vitaminů, tuků. Jeho alternativu představují luštěniny: cizrna, hrách, fazole, čočka, sója, lupina či vikev.

„Bílkoviny obsažené v luštěninách však neobsahují všechny esenciální aminokyseliny v dostatečném množství a ve správném poměru. Esenciální znamená takové, které si organismus nedokáže sám vyrobit a musíme je přijímat stravou. Pokud budete luštěniny konzumovat v kombinaci s obilovinami, tělo z pokrmu získá všechny potřebné esenciální aminokyseliny. Upřednostňovány by měly být celozrnné obiloviny a výrobky z nich,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

Náhražkou mléka mohou být v jídelníčku sójové, mandlové, rýžové či ovesné nápoje a z nich připravené zakysané náhrady jogurtu a smetany. „Tady je důležité říci, že rýžová a mandlová mléka obsahují méně bílkovin, je proto vhodné obohacovat je rostlinným proteinem. Například sójovým,“ radí Zuzana Douchová.

Pokud se rozhodnete z jídelníčku vyškrtnout i sýry, zařaďte místo nich tofu, případně ořechové pasty. V nabídce specializovaných obchodů jsou i rostlinné sýry připravené z kokosového mléka a škrobu.

100% rostlinné tuky

Tuky by měly tvořit průměrně 30 procent jídelníčku, nahradit musíme i máslo, sádlo a tuk běžně přijímaný skrytě v mase a mléčných výrobcích. „Jasnou volbou jsou 100% rostlinné margaríny a rostlinné oleje. Zejména na potřebné omega 3 mastné kyseliny jsou bohaté lněný, sezamový, řepkový a olej z vlašských ořechů,“ uvádí nutriční terapeutka.

Když hubnout, tak zdravě

Hubnutí by nemnělo být jedinou motivací pro změnu vašeho jídelníčku. Zařazení více rostlinné stravy vám může přinést mnoho výhod, ale jen v případě, že kromě kalorií budete myslet také na pestrost a výživovou hodnotu vaší stravy.