O rostlinné stravě

Chtěli byste mít husté a silné vlasy, méně vrásek a zdravou pleť? Lesk vlasů i čistá pleť z velké míry zrcadlí aktuální životní styl. Proto je výběr potravin tak důležitý.

Vlasy také potřebují správnou výživu

Dostatek tekutin je pro kvalitu vlasů důležitý. Voda totiž pomáhá přenášet živiny a kyslík do buněk, rozpouštět minerály a živiny z potravy, aby byly přístupné pro všechny orgány.

„Konzumovat byste pak měli větší množství zeleniny, jako je například okurka nebo celer. Tyto druhy totiž obsahu mimo jiné křemík, který přispívá k pevnosti a odolnosti vlasů i nehtů. Vitamin B6 pomáhá regulovat hormonální činnost, čímž může přispět ke snížení tvorby kožního mazu. Najdeme ho např. v ořeších, květáku a fazolích, banánech a rozinkách,“ doporučuje MUDr. Lucie Nováková.

Tip: Dejte si rajčata. Rajčata obsahují lykopen – antioxidant, který chrání buňky před volnými radikály. Navíc napomáhá produkci kolagenu a elastinu. Díky tomu budete mít silné, pružné a zdravé vlasy.

Zdravou pleť chce mít každý

Přitom v mnoha případech stačí opravdu jen omezit stres anebo upravit svůj jídelníček. Pokud vás trápí akné, může být pro vás pozitivní vyzkoušet omezit konzumaci mléčných výrobků.

„Právě vyšší konzumace mléčných výrobků může souviset s řadou kožních problémů. Tyto produkty totiž obsahují látky, které podporují tvorbu kožního mazu,“ vysvětluje nutriční terapeutka Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková, odborná garantka programu Vím, co jím a piju.

Pro zdraví pokožky jsou vhodné zejména omega 3 mastné kyseliny. Najdeme je třeba ve vlašských ořeších, avokádu, ale třeba i ve lněném či olivovém oleji, nebo v kvalitním 100% rostlinném margarínu.

Ach ty vrásky!

Před vráskami neutečete. Přesto můžete jejich vznik a rozvoj výrazně přibrzdit. Základem je opět pitný režim. Vysušená pokožka nemá šanci zůstat vypnutá. Vodu nejen pijte, ale během dne si můžete obličej osvěžit i orosením. Skvělé jsou například květové vody – růžová, levandulová.

Vyšší příjem soli zrovna hezké pleti neprospívá. Stárnutí pokožky a vrásky ale způsobuje i nadměrná konzumace cukru.

„Potraviny s vyšším obsahem cukru totiž způsobují takzvanou glykaci kolagenu v kůži, která pak díky tomu tuhne a stárne. Místo cukru tak raději přiměřeně mlsejte ovoce, ve kterém najdete přirozeně se vyskytující cukry, ale i antioxidanty, které prospívají zdravé pleti a pomáhají bránit předčasnému vzniku vrásek,“ říká nutriční terapeutka Laštovičková.

Celkově nám prospěje, když budeme do stravy zařazovat přílohy s nižším glykemickým indexem: celozrnné pečivo, ovesné vločky, brambory, rýži natural, luštěniny. Získáme tak nejen řadu vitaminů a minerálních látek, ale i dalších aktivních přírodních látek, které pozitivně ovlivňují naše zdraví i krásu.